Кълнове - лесно отглеждане на храна във всеки дом

Кълнове - лесно отглеждане на храна във всеки дом
7 май 2021

Защо да консумирате кълнове:

 • Доказано е, че концентрацията на полезни вещества в кълновете и микрорастенията надвишава до 100 пъти полезните вещества, които са налични в зрелите зеленчуци
 • Качеството на полезните хранителни вещества в покълналите семена, ядките или микрорастенията е значително подобрено и спомага за доброто поддържане на имунната система
 • Концентрирано наличие на фибри
 • Увеличена концентрация на витамини
 • Съдържат комплекс от есенциални мастни киселини
 • Получавате богат набор от минерали, които се усвояват лесно от организма
 • Те са супер храна, който всеки може да произведе лесно в домашни условия и да бъде сигурен в качеството и чистотата и.
 • Енергията и биохимичните процеси се извършват в най-голяма степен при накисване и покълване на семената
 • Кълновете алкализират вашето тяло
 • Те са изключително евтина и достъпна здравословна храна. Често от 10 грама семена можете да получите до 100 грама пресни кълнове
 • Не е необходимо да разполагате със специално помещение или високотехнологични уреди. Всеки разполага с обикновен буркан или гевгир у дома.
 • Кълновете не са полезни само за вегетарианци или вегани. Те могат да присъстват в менюто на малки и големи и да превърнат храната в здраве
 • Кълновете не са сезонни. Не трябва да чакате определен сезон, за да консумирате от любимите си зеленчуци. Консумирате това, което предпочитате, всеки ден, през цялата година, в дома си и с гарантирано качество на минимална цена

 

P.S. Кълновете са братя с микрорастенията. За техните ползи и начини за отглеждане ще напишем допълнително!

 

От къде да закупите семена?

 

Първият ключ към успеха с покълването се крие в качествените семена.

Добре е да консумирате предимно кълнове от органични семена, което е доказателство, че родителите на семената не са третирани с химикали по време на растеж, както и че семената не са засегнати от каквато и да е химична интервенция по време на тяхното производство, почистване и т.н.

Следващо важно условие да получите лесно кълнове у дома е да опитате да си набавите семена предназначени за покълване. Това ви дава гаранция, че семената са тествани за E. coli, salmonella и други, според правните изисквания на ЕС. В много случаи се предлагат и нетретирани семена за покълване – те също са преминали фитосанитарен контрол и са годни за консумация на кълнове.

Третото предимство да закупите семена от специализиран търговец е високата кълняемост на семената, които ще получите. Всички семена са освен с изключително висока кълняемост те се отличават и с максимална чистота. Например, когато си купувате AlfaAlfa (люцерна), можете да попаднете на смес – семена от люцерна и семена от рапица. При индустриалния добив, често се получава такава смес от семена. При семената за покълване това е неприемливо.

Можете да намерите специални семена за покълване навсякъде по света.

Ако Ви е интересно, разгледайте страницата ни www.tinyfull.com  и ще откриете най-голямото разнообразие от семена за покълване и микрорастения е България.

 

Предварителна операция – почистване

 

Почистването е един от ключовете към успешното покълване на семената, особено когато се отглеждат от самите нас. Ето няколко съвета:

 • Винаги измивайте ръцете си преди работа със семената или кълновете
 • Поддържайте повърхностите, на които ги отглеждате чисти
 • Когато изсипвате или вземате от семената, използвайте чиста лъжица или друг мерителен предмет. Винаги запечатвайте херметически опаковката на семената след употреба – така ще предпазите семената от влага и ще им осигурите висока кълняемост за дълъг период от време.
 • Опитвайте се да ограничите достъпът на домашни любимци до мястото, където покълвате семена.
 • Измивайте всички части на уредите за покълване при всеки цикъл от процеса на покълване (изплакване, накисване, и dehulling – премахване на обвивката)
 • Използвайте единствено чисти или стерилни буркани, гевгири, кърпи, домакински гъби или четки за почистване на съдовете за покълване на семена

Ако спазвате тези няколко правила ще си гарантирате винаги успешно покълване на семена.

 

Изборът на уред за покълване

 

Третият ключ към успеха е уредът, който ще изберете за покълване на семена. С помощта на уредите за покълване се предполага, че ще осигурите в максимална степен следното:

 • Семената/кълновете да са винаги мокри/влажни – това правило трябва да може да е изпълнено, без семената да плуват във вода или да са „удавени“. Възможността за наистина добро изцеждане е важен помощник.
 • Семената/кълновете да имат достъп до свеж кислород и циркулация на въздух и да могат да се отърват от излишната топлина, която се генерира при процеса на покълване
 • Семената/кълновете да имат контролиран достъп до светлина, когато е необходимо

Добрият уред за покълване може да покрие всички тези изисквания.

Добрият дизайн на уреда ще Ви помогне да изпълнявате всички стъпки от процеса на покълване лесно и същевременно ще Ви позволи да измивате и поддържате лесно хигиена на високо ниво.

В търговската мрежа има множество уреди за покълване на семена, които сме тествали. Въпрос на личен бюджет е какво ще изберете. Понякога най простите неща са най-ефикасни, особено когато са налични във всеки дом. Повече за уредите за покълване, плюсове и минуси, материали от които са изработени и други ще откриете в специална статия за това.

 

Значението на водата

 

Четвъртият ключ е водата. Кълновете се нуждаят от вода както по време на накисване на семената, така и в процеса на ежедневното им изплакването.

Водата винаги трябва да бъде чиста, прясна и годна за пиене. Не трябва да съдържа аромати и добавки.

Ако водата е годна за пиене от Вас, тя е чудесна и за кълновете.

Кълновете обичат хладка вода, не студена или ледена. Кълновете са чувствителни. Изпробвайте температурата на водата върху китката си – ако е приятна за вас, ще бъде приятна и за тях.

 

Ръководство за отглеждане на кълнове

 

Вие сте начинаещ в покълването на семена, имате малък или голям опит? Опитвали сте да покълвате преди време, не се е получило и сте готови да опитате отначало? Искате да изпитате ново изживяване? Следващите стъпки, които можете да последвате са за едно успешно първо или последващо приключение в света на кълновете. Те ще Ви помогнат за бързи и положителни резултати. Дори да имате достатъчно опит, считаме, че ще откриете нещо ново и полезно.

 

 1. Какви семена да изберете – кълнове за всеки вкус!

Преди да започнете да отглеждате кълнове трябва внимателно да изберете вида на културите, които Ви вдъхновяват най-много. На сайта ни www.tinyfull.com ще откриете подробно описание за вкусовете на кълновете от над 50 вида семена. Изберете тези, които ви допадат най-много и чиито вкусове ще са допълващи или основни за Вашата салата, сандвич, смути или кулинарна рецепта.

Бобови, житни, зелеви? Вие вече имате огромен избор от добавка към Вашата закуска, обяд, вечеря или диета!

Най-бързите кълнове за отглеждане са готови само за 2-3 дни и можете да ги отглеждате с различно предпочитана големина. В тази категория можем да въведем жито, лимец, леща, грах, нахут, боб.

Кълновете със средна продължителност на отглеждане отнемат малко повече време в сравнение с предишната група. Тази група семена са готови за 4-7 дни. Сред тези кълнове са броколи, кейл, зеле, алабаш, сминдух, ендивия, люцерна, детелина, репичка, слънчоглед.

Що се отнася до кълновете, които определяме за "трудно" ниво, те растат бавно и / или имат специални нужди. Това са например, рукола, кресон, горчица, мизуна, лен (особено т.нар. слузообразуващи семена, за което ще говорим по-късно). Тези кълнове малко повече опит, но и търпение и по-голяма информираност за нуждите на семената в процеса на покълване.

Към тази категория бихме добавили също чесън, праз, лук, ревен, цвекло, манголд, кориандър, спанак и други сортове семена, които имат по-бавен процес на покълване.

ВНИМАНИЕ: Трудно не означава невъзможно, а отделяне на допълнително внимание на семената във фаза отглеждане.

 1. Колко семена са да използвате?

Вашите кълнове ще растат най-добре когато количеството семена, които използвате е в равновесие с вашия съд или уред за покълване. Когато тези два аспекта са балансирани правилно, вашите кълнове ще могат лесно да се отърват от излишната вода и топлина, но да останат леко влажни между изплакванията.

Ето няколко правила:

 • Леща, боб, грах, нахут – изискват 4 (четири) пъти свободно пространство, пропорционално на сухото семе
 • Броколи, кейл, алабаш, зеле, люцерна, детелина, сминдух, репички и т.н., изискват площ 15 (петнадесет) пъти по-голяма от тази заета от сухото семе.

Тези правила важат независимо какъв уред за покълване използвате. Това означава например, че буркан не бива да се пълни с повече от 1/5 на височина със сухи едри семена от семейство бобови или с повече от 1/15 с други семена.

Ако използвате уред с тави за покълване можете да покриете площта на тавичката с до максимум 75% - 80% (с един слой бобови – леща, грах, боб) и до 65% - 70% от други семена, но винаги в един слой.

 1. Накисване на семената (Активиране)

Накисването е най-важният процес за покълване от нашите семена. Но нека видим защо това е съществена фаза, от какво се състои и как да го направим.

Сухите семена, преди всичко, са в това, което можем да дефинираме като "естествена летаргия". Това състояние е начинът, по който природата гарантира, че семената не започват да покълват по-рано, че са налице подходящите условия, за да може растението да оцелее и - евентуално - допринася за размножаването на вида, разпространявайки семената му.

За да се прекъсне хибернацията по "изкуствен" начин, семената трябва да бъдат потопени в чиста вода с температура на околния свят. Семената ще абсорбират водата в рамките на няколко часа и в края на тази стъпка техният процес на покълване официално ще започне. Времето за накисване варира в зависимост от вида на семената.

Времето за накисване зависи от способността на сорта да абсорбира водата.

Списък с голяма част от семената и времето за тяхното накисване ще отриете в Блога на нашия сайт, в статията посветена на тази стъпка - Време за накисване на семена (tinyfull.com)

 

 1. Семената, уреда за покълване и тяхното изплакване

Когато семената са поели достатъчно вода (преминал е процесът по накисване) е време те да бъдат поставени в уреда за покълване, който сте избрали.

В зависимост от вида семена, които сте избрали, и уредът за покълване може да варира, както и да се промени методът управление на процеса.

Нека приемем, че сте избрали да покълнете семената в стъклен буркан, достатъчно голям, за да поеме няколко шепи кълнове. В търговската мрежа има голямо разнообразие от подобни буркани с перфорирана капачка, която позволява лесно изплакване и изцеждане на семената.

Като алтернатива на буркана със специална капачка, можете да използвате обикновен стъклен буркан, като поставите на гърловината му мрежа (например мрежа за комари) и я захванете с ластик. Потърсете нашето видео как се прави това.

Винаги изцеждайте добре семената при тяхното изплакване. Повторете изплакването отново и отново докато водата, която изцеждате е напълно бистра. Изплакването отнема не повече от няколко опита по двадесет секунди. Колкото по-добре изплаквате семената, толкова по-добре ще се отрази това действие на тяхното здравословно покълване.

Винаги когато Ви се отдаде възможност отстранявайте счупени семена, люспи от семена или плуващи на повърхността семена, които изглеждат „празни“, камъчета, песъчинки и други.

Внимателно накланяйте буркана, така че семената да се отцедят добре, но да останат влажни (влажни, но не удавени).

Още на ден едно след първото изплакване ще забележите, че някои семена са започнали да покълват. На други семена ще са необходими до 7 дни, за да забележите покълване или малки издънки.

Всичко, което е необходимо да правите от тук натам е да продължавате да изплаквате семената както е обяснено в точка 6.

 

 1. Намерете правилното място

Сега е моментът да вземете уредът с навлажнени семена в него и да го поставите на тъмно място (в шкаф) или на кухненския плот, покрит с домакинска кърпа или кутия.

На този първоначален етап на покълване семената трябва да са на тъмно, при оптимални температури между 19 и 23 градуса по Целзий.

Ако първоначално кълновете Ви изглеждат бледи – не се притеснявайте. Причината е, че докато са на тъмно, тяхната способност да произвеждат хлорофил е ограничена.

Когато решите, че кълновете са готови, можете да поставите уредът за покълване на светло, но никога не го излагайте на пряка слънчева светлина.

Отнема само ден, за да могат Вашите кълнове да приемат естественият си цвят било той зелен, червен, лилав или розов.

Ако естествената светлина във вашата кухня е слаба, винаги можете да използвате лед лампа, която да помогне на кълновете да придобият техния естествен цвят.

Ако температурата е висока или ниска, можете да увеличите или намалите броя на ежедневните изплаквания. Нормално е да има промени в температурата за всяко отделно домакинство като тези промени могат да удължат или намалят оптималния срок за покълване.

 

 1. Изплаквайте всеки ден

 

Кълновете винаги трябва да са леко влажни. Ако допуснете засушаването им това ще повлияе на техния растеж, ще се разболеят или ще изсъхнат. В същото време е важно кълновете Ви да не са удавени във вода, или коренчетата им да се докосват до застояла вода.

Хубавата новина е, че решението на този проблем е лесно:

 • Изплаквайте кълновете с прясна вода поне два пъти на ден
 • Всеки път отделяйте достатъчно време на самото изплакване, насладете се на момента. Все пак става въпрос за секунди, а не за минути от безценното време на всеки от нас.
 • Уверете се, че излишната вода е добре изцедена от уреда, който използвате.
 • В случай че използвате уред с хидропонна тава с вода в долната част, винаги я изпразвайте след всяко изцеждане.

Ако мястото, в което покълвате е с по-високи от посочените по-рано температури, добавете допълнително трето или четвърто ежедневно изплакване и изцеждане.

Важно е да не използвате силна струя с вода, когато изплаквате кълновете. Те са много нежни и силна струя с вода може счупи или наруши целостта на деликатните издънки. Винаги можете да сипвате водата в страни от самите кълнове, така че те да останат ненаранени от водния напор.

 

 1. Размерът на кълновете

За някои семена е достатъчно да имат малко бяло кълнче или израстък, едва достигащо милиметър.

За други кълнчето може да бъде по-голямо, без да е необходимо да има листенца.

Трети образуват коренчета, четвърти имат малки листенца.

Големината на кълновете зависи от културата, която покълвате и Вашите лични предпочитания!

Можете да прочетете различна информация за това кога да консумирате кълновете, но всеки път помнете, че най-полезни са тогава, когато са Ви най-вкусни.

Може да се отделят някои правила като например да изчаквате самото кълнче на бобовите, леща и нахут да станат поне 0.5 до 1 см. По-скоро кълновете от бобови е добре да се консумират преди да се появят листенца. Броколи, люцерна, ряпа или детелина е добре да консумирате едва след като са се появили малките листенца.

Ако сте оставили семената да покълват прекалено дълго, и предпочитате да консумирате само стеблото и листата, това също е вариант.

Можете да консумирате всяка част на покълналите семена, дори люспите на семената. Те всички са богати на фибри.

 1. Почистване на кълновете

Когато достигнат предпочитания от Вас размер, кълновете са готови.

Най-добре е да извадите от уреда само количеството, което ще консумирате. Така останалите кълнове ще продължат да растат и ще останат пресни.

Най-лесният начин да се отървете от люспичките или „черупките“ на семената в да поставите кълновете в голям съд с прясна вода. Нека останат там поне 10 минути. Можете леко с пръсти да ги накарате да плуват насам натам, за да могат да се освободят от обвивките на семената. Често самите люспички изплуват на повърхността и могат да бъдат събрано с лъжица, или потъват на дъното, което също е вид отделяне.

Сменете водата, в която сте поставили готовите кълнове няколко пъти и те могат да се приемат за годни за употреба.

Ако обаче сте фенове на абсолютната чистота и стерилизация можете да използвате следният метод за дезинфекция. Направете смес от прясна вода с пресен изцеден сок от лимон в съотношение 1 към 6 (1 част лимон и 6 части вода). Сипете разтвора върху кълновете, така, че да ги покрие и ги оставете така за десетина минути. Този стъпка за дезинфекция на кълновете се препоръчва само преди непосредствената им консумация. Лимонената баня ще унищожи бактериите, но е инвазивна операция и за самите живи кълнове.

Някой предпочитат да използват оцет или разтвор на масло от нийм, но това са множество допълнителни опции, според личните предпочитания или познания.

 

Няколко бързи трика за Вашите кълнове:

 • В повечето случаи люспите на семената са богати на фибри и са полезни и лесни за консумация – например тези от броколи, детелина, репички, люцерна, лук или праз. В други случаи са твърди и не трябва да се консумират – ендивия, слънчоглед, копър, цвекло.
 • Водата, в която сте накиснали семената първоначално, и люспите на семената, които не желаете да консумирате, винаги можете да използвате за поливане на някое растение или за подхранване на почвата в някоя саксия.
 • Някои кълнове имат дълъг и тънък корен. Други имат коренови власинки, които могат да ви накарат да си мислите, че са плесен. Можете спокойно да консумирате всички корени на вашите кълнове.
 • Вашите кълнове обичат да дишат. Винаги когато имате възможност разпределяйте влажните семена равномерно в съда за покълване. Така кислорода ще достига по лесни до тях и те ще отделят по лесно топлина. Семената не обичат да са на топка в буркана или съда за покълване.
 • Кълновете от нахут или соя е препоръчителна да бъдат термично обработени във вряла вода преди консумация. Всички други бобови кълнове, могат да се консумират сурови, стига самото коренче да е достигнало поне 1 сантиметър големина. Всички останали кълнове е препоръчително да се консумират сурови
 • Съхранявайте готовите кълнове в хладилник, само добре подсушени предварително. При правилно съхранение могат да запазят полезните си свойства до седмица.
 • Можете да преактивирате за 12 часа в хладилник (преди самото накисване) следните семена – биета, морков, лук, кориандър, фенел, праз, чесън.

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с техники за покълване на семена, пишете ни и с радост ше споделим тази информация с Вас.

Пожелаваме късмет с покълването. То е винаги лесно, ако знаеш как.

Червеният Орах, с научно име atriplex hortensis, е растение с изключителни качества и вълнуващ външен вид. Този вид растение е популярен не само заради своята красива визия, но и заради високата си хранителна стойност и приложение в медицината. Червеният Орах е известен със своите изящно червени листа, превъзхождащи на външен вид дори многоцветния чард.

прочети още

Обичайте това, което отглеждате! Отглеждайте това, което обичате! Първият в България наръчник за отглеждане на микро растения е на разположение на всички любители, професионалисти и начинаещи градинари. В него ще откриете безценна и единствена по рода си информация за това как да отгледате микрорастения - бързо и лесно..

прочети още

Широко известен като подправка и като алтернативно лекарство, сминдухът е уникално растение. В древни ръкописи, които са достигнали до нас непокътнати, свойствата му са описани като чудотворни и магически - след всички болести ще изправи болния на крака - ще помогне при болки в корема, ще облекчи екзема.

прочети още

Днес все повече градинари изоставят традиционния подход към земеделието, базиран на изобилие от химикали и пренасочват фокуса си към естественото земеделие, което е така нареченото „органично“. Хората все повече искат да разчитат на естествените закони на природата за храната си. В този случай обикновено се използват щадящи природни методи и природни продукти - както за обработка на почвата, така и за подхранване и защита на растенията - за да се получи в крайна сметка екологично чиста реколта и да не се уврежда нито околната среда, нито здравето. Като цяло експертите препоръчват кълновете и микрорастенията да се консумират в етап, в който не се нуждаят от никакви допълнителни микроелементи, аминокиселини или торове. Самото семе притежава мощта да набави всичко необходимо на растението в първите две седмици, когато всъщност е консумацията и на кълновете, и на микрорастенията.

прочети още

Тези, които се интересуват от темата за правилното хранене, вероятно са чували за така наречените "суперхрани". Те включват различни зеленчуци и плодове, концентрацията на хранителни вещества в които е невероятна. Благодарение на популярността на суперхраните, започнала преди около 30 години, хората активно преминават към здравословна диета.

прочети още

Броколите се отличават от другите видове зеле с повишено съдържание на хранителни вещества и по-висока биологична активност. Според експериментални данни е известно високо съдържание на протеини, което включва антисклеротичните вещества холин и метионин, както и незаменими аминокиселини като лизин, метионин, валин, изолевцин, левцин, треонин, фенилаланин; взаимозаменяеми - тирозин, хистидин, аланин, аргинин, аспарагинова киселина, глицин, глутаминова киселина, пролин, серин.

прочети още

Листата от киселец се използват активно за храна както пресни, така и сушени, за приготвяне на супа, салати, сосове, към картофено пюре, за консервиране и дори приготвяне на десерти. Листата са богати на протеини, съдържат липиди, флавоноиди (хиперозид, рутин), танини, витамини С, В и К, каротин, железни соли, както и оксалова и аскорбинова киселини. Тученицата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, повече от всяко друго растение, дори до 8,5 mg на грам. Витамините А, В, С и Е в тученицата са шест пъти повече, отколкото при спанака. Каротинът е седем пъти повече от морковите. Съдържа също магнезий, калций, калий, фолиева киселина, желязо и литий.

прочети още

Първоначално семената на слънчогледа са донесени в Европа от Мексико през 16 век. Те започват да се сеят и слънчогледът е наречен "слънчева трева" или "перуанско цвете на слънцето". Но не всеки знае, че слънчогледът е не само широко разпространен деликатес, но почти цялото растение от корените до цветните листенца е мощно лекарство.

прочети още

Наситен с много полезни вещества, нахутът се използва в готвенето, традиционната медицина и дори в козметиката. Нахутът е едно от най-популярните бобови растения в света. Особено e предпочитан от веганите и суровоядците, както и тези, които внимателно следят теглото си. Историята на появата на нахут в храненето Близкият изток се смята за родното място на нахута, където за първи път е отгледан през 7000 г. пр.н.е. По късно е пренесен в Гърция и Рим. В древността нахутът е смятан за един от символите на силата на богинята на красотата Афродита.

прочети още

Житната трева е млада трева от житно растение, което принадлежи към семейството на растенията Triticum aestivum или Triticum darum. Тя е пълна с мощни хранителни вещества, които я правят изключително здравословна. Известно е, че пшеничната трева е източник на хранителни вещества, особено фибри и протеини. Нещо повече, тя съдържа витамини А, С, Е, К и В комплекси. По отношение на минералите е богата на желязо, калций и магнезий.

прочети още

Предпазват от сърдечно съдови заболявания Кълновете от люцерна съдържат сапонини (с водата образуват пяна като сапуните).  Това съединение, може да помогне за намаляване на нивата на холестерол в орнанизма ни. Понижението на холестеролът, може допълнително да доведе до по-добри кръвообращение и здраве на сърцето. Подобряват здравето на черния дроб ....

прочети още

Бурканът за кълнове е най-достъпният уред за покълване на семена. С него можете бързо и лесно да направите вкусни кълнове и поници у дома или в офиса.

прочети още

Ядливите кълнове са покълнали семена на възраст от няколко дни. Те са естествено богати на полезни хранителни вещества и биоактивни съединения. Кълновете от броколи и останалите представители на семейство Кръстоцветни (кейл, червено зеле, абабаш, горчица и др.) са естествено богати на фитохимикалите глюкозинолати и фенолни съединения бъздействащи благоприятно върху нашето  здраве при редовна консумация. Как да отгледаме кълнове от броколи у дома?

прочети още

Босилекът (Ocimum basilicum) е често срещана ароматна билка от семейството на мента. Той е лечебно растение, използвано от древността като кулинарна билка за овкусяване на хранителните продукти. Босилекът има широко приложение във фармакологията,

прочети още

Кълновете и микрорастенията от  кейл съдържат над четиридесетпъти повече хранителни вещества в сравнение с порасналото растение. Витамини А, В, С, Е и К, калций, желязо, елементи, антиоксиданти, 

прочети още

Когато се Ви станат рутина, няма да ви отнемат повече от пет минути на ден. Покълвайте семена, които са предназначени за покълване. Те са тествани за салмонела и e.coli. Ако правите кълнове с фуражни семена (например леща, нахут и др. ... ) трябва да ги дезинфекцирате с термична обработка, която променя характеристиките на нутриентите им. Покълвайте в чист съд. Ако сте го измили предварително в съдомиялна машина, го измийте / изплакнете с ...

прочети още

Копърът е: 1. Релаксант. Използва се, за редуциране на стреса. 2. Ветрогон - помага за премахване на излишните газове. 3. Спазмолитик (предотвратява спазми). 4. Стимулира уринирането и помага за премахването на токсините, излишните соли и вода от тялото.

прочети още

- Помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане - Използват като стимуланти на храносмилането - Помагат за излекуване на гадене и диария - Помощ при лечение на диабет - Външно като лапа за лечение на болки при артрит - Чаят от семена от кориандър може да облекчи менструалния дискомфорт - Могат да намалят тревожността

прочети още

Хлорофилът е един от важните пигменти в зелените микро растения, но не е единствен. Те съдържат каротиноиди – алфа и бета каротин, ксантрофили, зеаксантин и много други. Тези фитонутриенти са прекурсор на витамин А и има значителни стимулиращи имунитета свойства, включително производството на Т – клетки ( Т – лимфоцити).

прочети още

Всички видове микро раетения, отгледани в екологично чиста почва и житната трева от пшенични зърна, доставят огромен спектър от витамини, минерали, неорганични вещества и ферменти, при това в оптимално съотношение.

прочети още

Когато това семе започва да расте (покълва), ние наричаме началния етап от растеж на растението „кълнове“... Микро растенията са незрели растения, произведени от семена на зеленчуци, зърнени храни или билки...

прочети още

Ползите от сулфорафан включват: • Намаляване на възпалението на червата • Възможно предотвратяване на растежа на раковите клетки • Детоксикация • Намалява увреждането на ДНК

прочети още

Ако желаете, да се започнете да отглеждате микро растения вкъщи, но не знаете как и от къде да започнете, Ви предлагаме, да закупите пакет „Отгледай сам“. Можете да изберете от следните видове: Отгледай сам броколи Калабрезе Отгледай сам кейл Отгледай сам рукола Отгледай сам репички Отгледай сам червена салата

прочети още

Отглеждането на био кълнове в дома ви е лесно и евтино! В замяна получавате вкусни и полезни за здравето ви хранителни продукти.

прочети още

Един вид почва може да не е подходящ за всички органични кълнове. Всички растения са уникални, което означава, че и нуждите им са различни. Съществуват обаче някои основни стандарти, на които трябва да отговарят почвените смеси, подходящи за отглеждане на био кълнове.

прочети още

Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий. В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.

прочети още

Веднъж попаднали в благоприятни условия, семената покълват и се развиват в растения. Покълването - това е преходът на семената от спящо състояние към растежа на зародиш и развитието на разсад от него.

прочети още

Покълналите семена са съвършен хранителен продукт, състоящ се от множество живи клетки – лечители. Клетките лечители задоволяват всички нужди на организмът, регулират и хармонизират функциите на всички органи, като по този начин възстановяват нуждите на тялото в организма. 1. Регулират и възстановяват дейността на жизнено важните функции на организма.

прочети още

Името Melissa (Мащерка) произлиза от гръцката дума μέλισσα, означаваща „медоносна пчела“, поради изобилието на нектар в цветовете на растението.

прочети още

В тази статия ще откриете времето, необходимо за накисване и покълване на различни видове семена.

прочети още

Сминдухът е растение, чиито листа и семена се използват широко като подправка в приготовлението на ястия с месо, риба, ориз и зеленчуци. Освен че придава специфичен вкус на всяко блюдо, сминдухът е и много полезен за здравето.

прочети още

Кълновете от различните видове семена ни предлагат различни ползи, в съчетание със страхотни вкусови качества. Всички кълнове са много полезни за здравословното състояние на човека.

прочети още

Кълновете от слънчоглед забавят процесите на стареене в организма и имат добър козметичен ефект. Освен че са много добър източник на витамин E, кълновете от слънчоглед са изключително приятни на вкус.

прочети още

Покълналите семена от бобови не съдържат хлорофил, но затова пък зареждат организма с много енергия, възстановяват и изграждат тъканите, имат благотворно ...

прочети още

Обобщена информация за ползите от консумация на житна трева.

прочети още

Покълналите семена от нахут не съдържат хлорофил, но нормализират функцията на храносмилателния тракт и са добро средство против запек. Те съдържат много висока хранителна стойност, повишават

прочети още

Ако организмът получи всичко необходимо, той може сам да се справи с каквато и да е болест, с всички отклонения от хомеостазата.

прочети още

Покълналите семена са жива храна. Особената ценност на тази жива храна е, че тя съдържа пълен набор от протеини, огромно количество кислород, витамини и минерали и е необичайно богата на ферментите, необходими за смилане и усвояване на храната. Освен това живата храна осигурява на човешкия организъм

прочети още

Защо да направим българските плодове, зеленчуци и билки основна част от нашата трапеза?

прочети още

Днес предоставяме подробна информация за хранителните вещества, които можете да откриете в суровите кълнове от репички.

прочети още

Червеното цвекло стимулира мозъка и елиминира токсините, които се натрупват в телата ни, като поддържа добро психическо здраве и предотвратява преждевременното стареене.

прочети още

Запитвали ли сте се с какво са полезни кълновете от леща? Кафява, зелена, жълта, червена, черна, Le Puy или Black Beluga – тези лещи могат лесно да покълнат, за да се подобри значително хранителната им стойност.

прочети още

Бурканът за покълване на семена Bio Snacky се отличава с простота и удобство на конструкцията. Той е подходящ за използване дори от напълно начинаещи в култивирането на кълнове.

прочети още

Подобряват състоянието и поправят вътрешната стена на червата; Служат като първа защитна линия срещу патогените;

прочети още

Ако искате да имате свежи зеленчуци на масата си през цялата зима, можете да отглеждате в дома си семена за кълнове от кейл, броколи, рукола, спанак и много други култури.

прочети още

Семето е ембрион, жив организъм, вграден в поддържаща и хранителна тъкан. Покълването е лесен и естествен природен процес. Повечето семена, с изключение на няколко слузо образуващи (ленено семе, рукола, крес и др.), покълват по един и същ начин.

прочети още

Кейлът е наричан „кралица на зелено листни зеленчуци“. Този тъмнозелен листен зеленчук може да помага за контролиране на нивата на холестерола. Изследователи събрали тридесет мъже с висок холестерол ...

прочети още

Изключително голямата полза от микро растенията се изразява в това, че те оказват благоприятно влияние върху здравето на човека.

прочети още

Натуралните чисти органични продукти са не само изключително здравословни, но и много вкусни. В съвременния свят те трябва да формират основата на една правилна диета, която да запази здравето на хората.

прочети още

Кълновете от леща са истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин ....

прочети още

Покълналите зърна получавайки кислород заедно с водата, го предават на организма, през стените на храносмилателния тракт, като го подхранват директно ...

прочети още

Водата намираща се в покълналите зърна и кълновете, е чиста относно чужди примеси и химически отрови, преобразувана е във вид на структурирана вода със специална структура  на молекулите. Същата по структура  вода се съдържа и в нашите клетки. Това е причината ...

прочети още

Време за приготвяне: 10 мин. Готвене: 0 мин. Никога не мисля за здравословните ползи на тази салата, защото е много вкусна. Всяка съставка е сама за себе си е супер храна и това я прави и затова цялата салата е един богат източник на антиоксиданти, полифеноли и пребиотици. Може да я направите и основно ястие, като прибавите в нея пилешко месо.

прочети още

В кълновете и в покълналите зърна се намират и синтезират различни ензими, фитохормони и други биоактивни вещества.  Представката био означава живи ферменти, намиращи се само в ...

прочети още

Кълновете и пониците са изпълнени с ензими. Диета, богата на ензими, повишава ...

прочети още

Целулозата на зърната е грубовлакнестата част, изграждаща тъканите на обвивката им. Тя се състои от различни видове целуоза, пектинови вещества и ...

прочети още

Това са вещества (полизахариди, образувани най-вече от остатъците на галактуронова киселина), които оказват лечебно действие върху ...

прочети още

Кълновете снабдяват организма с необходимите микроелементи -цинк, желязо, мед, манган, никел, хром, ванадий, бор, селен и други микроелементи – стимулатори, регулиращи

прочети още

В прорастъците и кълновете се съдържат стократно повече витамини, отколкото в непокълналите зърна.

прочети още

Полезни вещества, съдържащи се в покълналите зърна.

прочети още

Покълналите зърна и младите поници са изключително здравословна храна. Тъй като съдържат голям брой важни за човешкото здраве витамини, минерали, олигоелементи и други биологично активни вещества, те могат да компенсират липсите им, причинени от съвременното вредно за човешки организъм хранене. Ако се въведат дори в минимални количества в ежедневното меню, те ще спомогнат за поддържане на организма в добро здраве.

прочети още

Почва, зебло, подложка от кокосови влакна, готов кокосов торф ...

прочети още

В сока от житна трева има ли глутен? В храните, в които се съдържа екстракт или друго от житна трева има ли глутен? Има ли глутен в житната трева на прах?

прочети още

„Семето е ембрион, жив организъм, вграден в поддържаща и хранителна тъкан.“

прочети още

Каква е разликата между третирани и нетретирани семена, и био/органик семена?

прочети още

Ако сте решили по някаква причина да покълнете семена от Броколи, да отгледате поници или микрорастения, много вероятно е да попаднете на два вида семена, които са подходящи за това. Ще се опитаме да предоставим информация каква е разликата и по какво си приличат, за да можете да направите информиран избор. Консумацията на кълнове от броколи е лесен, евтин и интелигентен начин за здравословно хранене.

прочети още