Житна трева (Wheatgrass)

Житна трева (Wheatgrass)
5 февруари 2021

Пшеничната трева или житната трева е храна, най-често произведена от растението Triticum aestivum (зимна пшеница). Счита се за супер мощна здравословна храна с невероятни ползи. Обикновено се консумира като пресен сок, но се предлага и на прах. Пресният сок от житна трева се счита за жива храна. Тя може да се използва като ежедневен тоник за здравето, но може и да помогне за лечение на специфични заболявания.

Пшенична трева можете да произведете лесно от зимна пшеница, лимец, спелта, ечемик.

Някои ползи на житната трева са:

 • Тя е суперхрана. Пшеничната трева е пълна с мощна комбинация от хранителни вещества, които я правят изключително полезна за вашето здраве. Има много терапевтични ползи и е част от пълноценното хранене. Широката комбинация от витамини и хранителни вещества може да направи житната трева изключителен избор за подобряване на вашето здраве. Пшеничната трева има антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Съдържа: желязо, калций, ензими, магнезий, фитонутриенти, 17 аминокиселини, витамини А, С, Е, К и В комплекс, хлорофил, протеини.
 • Може да елиминира (неутрализира) токсините. Хранителните вещества в пшеничната трева помагат на организма да се освободи от замърсяванията и складираните токсини. Например, хлорофилът помага за детоксикация на тялото и помага за поддържане на здрава чернодробна функция. След като тялото ви се прочисти, може да усетите повишаване на нивата на енергия и по-добро здраве като цяло.
 • Може да подпомогне храносмилането. Пшеничната трева има високо съдържание на ензими, които подпомагат храносмилането, като помагат на тялото ви да разгражда храната и да абсорбира хранителни вещества. Това може да помогне на храносмилането.

Детокс ефект от житната трева - почиства червата, така че да имате по-малко газове, подуване и дискомфорт в корема. Пшеничната трева може също да помогне за облекчаване на запек, синдром на раздразнените черва и други храносмилателни проблеми.

 • Може да засили вашия метаболизъм. Пиенето на пшенична трева може да засили вашия метаболизъм и да помогне за загуба на тегло. Тя е отличен избор, ако следите теглото си, защото е с ниско съдържание на калории и няма мазнини.

Пшеничната трева е богата на хранителни вещества храна, която кара мнозина да се чувстват по-сити, по-бързо и по-дълго. Консумацията и може да помогне за намаляване на апетита.

 • Може да понижи холестерола ви. Пшеничната трева намалява нивата на холестерол. Тя може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания.
 • Може да засили имунната ви система. Пшеничната трева подобрява функцията на имунната ви система. Може да помогне за предотвратяване на инфекции и заболявания. Чувствате се много по-добре, когато имунитетът ви работи на оптимални нива. Ако получите някакъв вид заболяване, наличието на силна имунна система може да ви помогне да се възстановите по-бързо.
 • Може да ви даде енергия. Вашите енергийни нива може да са по-високи след консумация на житна трева. След като тялото ви изчисти вредните вещества, енергията ви ще да бъде насочена към изпълнение на ежедневни задачи и упражнения. Ще се почувствате подмладени и освежени.
 • Може да понижи кръвното налягане. Можете да понижите кръвното си налягане, като консумирате житна трева. Молекулата на хлорофила е подобна на хемоглобина и увеличава броя на кръвните клетки. Това помага за нормализиране на кръвното налягане. Също така се смята, че пречиства кръвта и подобрява кръвообращението.
 • Може да подобри когнитивните функции. Пшеничната трева може да подобри цялостната умствена функция и да облекчи безпокойството. Нейните невропротективни ефекти позволяват по-добра когнитивна функция и могат да помогнат да се предотврати и лекува болестта на Алцхаймер. Консумацията на житна трева помага за предотвратяване загуба на паметта и може да се използва за подобряване на координацията ръка-око.
 • Може да помогне при диабет. Пшеничната трева спомага за подобряване нивата на кръвната захар при хора с диабет. Пшеничната трева съдържа вещества, които имат ефект, подобен на инсулина. Понижава гликемичния индекс на храните, което има положителен ефект върху нивата на кръвната захар.
 • Може да помогне при артрит. Противовъзпалителните свойства на пшеничната трева могат да облекчат някои от симптомите на артрит като скованост, болка и подуване. Това може да доведе до по-малко дискомфорт и подобрена двигателна функция.

Има ли странични ефекти при консумацията на житна трева?

Трябва да купувате семена за пшенична трева или житна трева само от доверен доставчик. Уверете се, че растенията са били отгледани и почистени правилно. Това помага да се премахне възможността от вредни бактерии и плесени.

Когато за първи път започнете да приемате пшенична трева, започнете с малка доза и постепенно увеличавайте приема си, за да постигнете препоръчаната доза. Това ще помогне на тялото ви да се адаптира към смилането на житна трева.

Типична доза течност е от 30 до 120 грама или около 2 шота. Обичайната прахообразна доза е от 3 до 5 грама или около 1 чаена лъжичка. Изпиване на 250 грама вода след прием на житна трева може да помогне за намаляване на риска от странични ефекти.

Възможните нежелани реакции включват гадене, главоболие, запек, разстроен стомах, висока температура. Тези симптоми обикновено избледняват в рамките на до две седмици или след като тялото ви се адаптира към житната трева.

Не приемайте житна трева, ако сте бременна или кърмите. При някои хора са възможни алергични реакции, особено хора, които са алергични към пшеница или трева. Консумацията на житна трева може да ви повлияе по различен начин, ако имате кръвно разстройство, цьолиакия или непоносимост към глутен.

Има ли връзка между житна трева и лечение и превенция рак?

Пшеничната трева може да бъде мощно допълнение към плановете за лечение на рак.

 

Преглед на проучвания от 2015 г. (тук) установи, че житната трева има противораков потенциал. Може да се дължи на това, че пшеничната трева убива определени клетки. Когато се използва заедно с конвенционалното лечение на рак, пшеничната трева може да засили имунната система и да помогне на тялото да се детоксикира. За потвърждаване на тези констатации са необходими допълнителни проучвания.

Проучване от 2007 г. Установи (тук), че хората с рак на гърдата, подложени на химиотерапия, намаляват нивата си на токсичност, като приемат сок от пшенична трева. Това може да се дължи на високото съдържание на хлорофил. Пшеничната трева може също да намали миелотоксичността, причинена от химиотерапия. Миелотоксичността намалява функцията на костния мозък и може да увеличи риска от инфекция.

Преглед от 2011 г. (тук) също показва, че житната трева има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на рак. Високата и хранителна стойност помага за изграждането на силна имунна система, за която се смята, че поддържа тялото здраво и без болести.

Заключение

За да се възползвате максимално от всички предимства, опитайте да приемате порция житна трева всеки ден или през ден. Обърнете внимание на всички промени, които забелязвате в тялото си. Може да си водите бележки в края на всеки ден, за да знаете кога имате нежелани реакции или когато забележите друго въздействие, като например увеличаване на енергията.

Важно е да намерите дозата и времето на деня, което работи за вас. Проба и грешка могат да ви помогнат да решите дали е по-добре да приемате на празен стомах или след храна.

Ако приемате пшенична трева поради специфична здравна нужда, направете и други промени в начина си на живот, които могат допълнително да помогнат за подобряване на вашето здраве. Вашият лекар също може да е в състояние да помогне.

Източник: Healthline

Червеният Орах, с научно име atriplex hortensis, е растение с изключителни качества и вълнуващ външен вид. Този вид растение е популярен не само заради своята красива визия, но и заради високата си хранителна стойност и приложение в медицината. Червеният Орах е известен със своите изящно червени листа, превъзхождащи на външен вид дори многоцветния чард.

прочети още

Обичайте това, което отглеждате! Отглеждайте това, което обичате! Първият в България наръчник за отглеждане на микро растения е на разположение на всички любители, професионалисти и начинаещи градинари. В него ще откриете безценна и единствена по рода си информация за това как да отгледате микрорастения - бързо и лесно..

прочети още

Широко известен като подправка и като алтернативно лекарство, сминдухът е уникално растение. В древни ръкописи, които са достигнали до нас непокътнати, свойствата му са описани като чудотворни и магически - след всички болести ще изправи болния на крака - ще помогне при болки в корема, ще облекчи екзема.

прочети още

Днес все повече градинари изоставят традиционния подход към земеделието, базиран на изобилие от химикали и пренасочват фокуса си към естественото земеделие, което е така нареченото „органично“. Хората все повече искат да разчитат на естествените закони на природата за храната си. В този случай обикновено се използват щадящи природни методи и природни продукти - както за обработка на почвата, така и за подхранване и защита на растенията - за да се получи в крайна сметка екологично чиста реколта и да не се уврежда нито околната среда, нито здравето. Като цяло експертите препоръчват кълновете и микрорастенията да се консумират в етап, в който не се нуждаят от никакви допълнителни микроелементи, аминокиселини или торове. Самото семе притежава мощта да набави всичко необходимо на растението в първите две седмици, когато всъщност е консумацията и на кълновете, и на микрорастенията.

прочети още

Тези, които се интересуват от темата за правилното хранене, вероятно са чували за така наречените "суперхрани". Те включват различни зеленчуци и плодове, концентрацията на хранителни вещества в които е невероятна. Благодарение на популярността на суперхраните, започнала преди около 30 години, хората активно преминават към здравословна диета.

прочети още

Броколите се отличават от другите видове зеле с повишено съдържание на хранителни вещества и по-висока биологична активност. Според експериментални данни е известно високо съдържание на протеини, което включва антисклеротичните вещества холин и метионин, както и незаменими аминокиселини като лизин, метионин, валин, изолевцин, левцин, треонин, фенилаланин; взаимозаменяеми - тирозин, хистидин, аланин, аргинин, аспарагинова киселина, глицин, глутаминова киселина, пролин, серин.

прочети още

Листата от киселец се използват активно за храна както пресни, така и сушени, за приготвяне на супа, салати, сосове, към картофено пюре, за консервиране и дори приготвяне на десерти. Листата са богати на протеини, съдържат липиди, флавоноиди (хиперозид, рутин), танини, витамини С, В и К, каротин, железни соли, както и оксалова и аскорбинова киселини. Тученицата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, повече от всяко друго растение, дори до 8,5 mg на грам. Витамините А, В, С и Е в тученицата са шест пъти повече, отколкото при спанака. Каротинът е седем пъти повече от морковите. Съдържа също магнезий, калций, калий, фолиева киселина, желязо и литий.

прочети още

Първоначално семената на слънчогледа са донесени в Европа от Мексико през 16 век. Те започват да се сеят и слънчогледът е наречен "слънчева трева" или "перуанско цвете на слънцето". Но не всеки знае, че слънчогледът е не само широко разпространен деликатес, но почти цялото растение от корените до цветните листенца е мощно лекарство.

прочети още

Наситен с много полезни вещества, нахутът се използва в готвенето, традиционната медицина и дори в козметиката. Нахутът е едно от най-популярните бобови растения в света. Особено e предпочитан от веганите и суровоядците, както и тези, които внимателно следят теглото си. Историята на появата на нахут в храненето Близкият изток се смята за родното място на нахута, където за първи път е отгледан през 7000 г. пр.н.е. По късно е пренесен в Гърция и Рим. В древността нахутът е смятан за един от символите на силата на богинята на красотата Афродита.

прочети още

Житната трева е млада трева от житно растение, което принадлежи към семейството на растенията Triticum aestivum или Triticum darum. Тя е пълна с мощни хранителни вещества, които я правят изключително здравословна. Известно е, че пшеничната трева е източник на хранителни вещества, особено фибри и протеини. Нещо повече, тя съдържа витамини А, С, Е, К и В комплекси. По отношение на минералите е богата на желязо, калций и магнезий.

прочети още

Предпазват от сърдечно съдови заболявания Кълновете от люцерна съдържат сапонини (с водата образуват пяна като сапуните).  Това съединение, може да помогне за намаляване на нивата на холестерол в орнанизма ни. Понижението на холестеролът, може допълнително да доведе до по-добри кръвообращение и здраве на сърцето. Подобряват здравето на черния дроб ....

прочети още

Бурканът за кълнове е най-достъпният уред за покълване на семена. С него можете бързо и лесно да направите вкусни кълнове и поници у дома или в офиса.

прочети още

Ядливите кълнове са покълнали семена на възраст от няколко дни. Те са естествено богати на полезни хранителни вещества и биоактивни съединения. Кълновете от броколи и останалите представители на семейство Кръстоцветни (кейл, червено зеле, абабаш, горчица и др.) са естествено богати на фитохимикалите глюкозинолати и фенолни съединения бъздействащи благоприятно върху нашето  здраве при редовна консумация. Как да отгледаме кълнове от броколи у дома?

прочети още

Босилекът (Ocimum basilicum) е често срещана ароматна билка от семейството на мента. Той е лечебно растение, използвано от древността като кулинарна билка за овкусяване на хранителните продукти. Босилекът има широко приложение във фармакологията,

прочети още

Кълновете и микрорастенията от  кейл съдържат над четиридесетпъти повече хранителни вещества в сравнение с порасналото растение. Витамини А, В, С, Е и К, калций, желязо, елементи, антиоксиданти, 

прочети още

Когато се Ви станат рутина, няма да ви отнемат повече от пет минути на ден. Покълвайте семена, които са предназначени за покълване. Те са тествани за салмонела и e.coli. Ако правите кълнове с фуражни семена (например леща, нахут и др. ... ) трябва да ги дезинфекцирате с термична обработка, която променя характеристиките на нутриентите им. Покълвайте в чист съд. Ако сте го измили предварително в съдомиялна машина, го измийте / изплакнете с ...

прочети още

Копърът е: 1. Релаксант. Използва се, за редуциране на стреса. 2. Ветрогон - помага за премахване на излишните газове. 3. Спазмолитик (предотвратява спазми). 4. Стимулира уринирането и помага за премахването на токсините, излишните соли и вода от тялото.

прочети още

- Помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане - Използват като стимуланти на храносмилането - Помагат за излекуване на гадене и диария - Помощ при лечение на диабет - Външно като лапа за лечение на болки при артрит - Чаят от семена от кориандър може да облекчи менструалния дискомфорт - Могат да намалят тревожността

прочети още

Хлорофилът е един от важните пигменти в зелените микро растения, но не е единствен. Те съдържат каротиноиди – алфа и бета каротин, ксантрофили, зеаксантин и много други. Тези фитонутриенти са прекурсор на витамин А и има значителни стимулиращи имунитета свойства, включително производството на Т – клетки ( Т – лимфоцити).

прочети още

Всички видове микро раетения, отгледани в екологично чиста почва и житната трева от пшенични зърна, доставят огромен спектър от витамини, минерали, неорганични вещества и ферменти, при това в оптимално съотношение.

прочети още

Когато това семе започва да расте (покълва), ние наричаме началния етап от растеж на растението „кълнове“... Микро растенията са незрели растения, произведени от семена на зеленчуци, зърнени храни или билки...

прочети още

Ползите от сулфорафан включват: • Намаляване на възпалението на червата • Възможно предотвратяване на растежа на раковите клетки • Детоксикация • Намалява увреждането на ДНК

прочети още

Ако желаете, да се започнете да отглеждате микро растения вкъщи, но не знаете как и от къде да започнете, Ви предлагаме, да закупите пакет „Отгледай сам“. Можете да изберете от следните видове: Отгледай сам броколи Калабрезе Отгледай сам кейл Отгледай сам рукола Отгледай сам репички Отгледай сам червена салата

прочети още

Отглеждането на био кълнове в дома ви е лесно и евтино! В замяна получавате вкусни и полезни за здравето ви хранителни продукти.

прочети още

Един вид почва може да не е подходящ за всички органични кълнове. Всички растения са уникални, което означава, че и нуждите им са различни. Съществуват обаче някои основни стандарти, на които трябва да отговарят почвените смеси, подходящи за отглеждане на био кълнове.

прочети още

Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий. В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.

прочети още

Веднъж попаднали в благоприятни условия, семената покълват и се развиват в растения. Покълването - това е преходът на семената от спящо състояние към растежа на зародиш и развитието на разсад от него.

прочети още

Покълналите семена са съвършен хранителен продукт, състоящ се от множество живи клетки – лечители. Клетките лечители задоволяват всички нужди на организмът, регулират и хармонизират функциите на всички органи, като по този начин възстановяват нуждите на тялото в организма. 1. Регулират и възстановяват дейността на жизнено важните функции на организма.

прочети още

Добре дошли в семейството на TinyFull. Приветстваме Ви за пътя, по който можете да поемете! Надяваме се ще Ви помогнем да научите как лесно да отгледате кълнове. За всички ползи от консумацията им, оставяме думата на експертите. Приятно четене!

прочети още

Името Melissa (Мащерка) произлиза от гръцката дума μέλισσα, означаваща „медоносна пчела“, поради изобилието на нектар в цветовете на растението.

прочети още

В тази статия ще откриете времето, необходимо за накисване и покълване на различни видове семена.

прочети още

Сминдухът е растение, чиито листа и семена се използват широко като подправка в приготовлението на ястия с месо, риба, ориз и зеленчуци. Освен че придава специфичен вкус на всяко блюдо, сминдухът е и много полезен за здравето.

прочети още

Кълновете от различните видове семена ни предлагат различни ползи, в съчетание със страхотни вкусови качества. Всички кълнове са много полезни за здравословното състояние на човека.

прочети още

Кълновете от слънчоглед забавят процесите на стареене в организма и имат добър козметичен ефект. Освен че са много добър източник на витамин E, кълновете от слънчоглед са изключително приятни на вкус.

прочети още

Покълналите семена от бобови не съдържат хлорофил, но затова пък зареждат организма с много енергия, възстановяват и изграждат тъканите, имат благотворно ...

прочети още

Покълналите семена от нахут не съдържат хлорофил, но нормализират функцията на храносмилателния тракт и са добро средство против запек. Те съдържат много висока хранителна стойност, повишават

прочети още

Ако организмът получи всичко необходимо, той може сам да се справи с каквато и да е болест, с всички отклонения от хомеостазата.

прочети още

Покълналите семена са жива храна. Особената ценност на тази жива храна е, че тя съдържа пълен набор от протеини, огромно количество кислород, витамини и минерали и е необичайно богата на ферментите, необходими за смилане и усвояване на храната. Освен това живата храна осигурява на човешкия организъм

прочети още

Защо да направим българските плодове, зеленчуци и билки основна част от нашата трапеза?

прочети още

Днес предоставяме подробна информация за хранителните вещества, които можете да откриете в суровите кълнове от репички.

прочети още

Червеното цвекло стимулира мозъка и елиминира токсините, които се натрупват в телата ни, като поддържа добро психическо здраве и предотвратява преждевременното стареене.

прочети още

Запитвали ли сте се с какво са полезни кълновете от леща? Кафява, зелена, жълта, червена, черна, Le Puy или Black Beluga – тези лещи могат лесно да покълнат, за да се подобри значително хранителната им стойност.

прочети още

Бурканът за покълване на семена Bio Snacky се отличава с простота и удобство на конструкцията. Той е подходящ за използване дори от напълно начинаещи в култивирането на кълнове.

прочети още

Подобряват състоянието и поправят вътрешната стена на червата; Служат като първа защитна линия срещу патогените;

прочети още

Ако искате да имате свежи зеленчуци на масата си през цялата зима, можете да отглеждате в дома си семена за кълнове от кейл, броколи, рукола, спанак и много други култури.

прочети още

Семето е ембрион, жив организъм, вграден в поддържаща и хранителна тъкан. Покълването е лесен и естествен природен процес. Повечето семена, с изключение на няколко слузо образуващи (ленено семе, рукола, крес и др.), покълват по един и същ начин.

прочети още

Кейлът е наричан „кралица на зелено листни зеленчуци“. Този тъмнозелен листен зеленчук може да помага за контролиране на нивата на холестерола. Изследователи събрали тридесет мъже с висок холестерол ...

прочети още

Изключително голямата полза от микро растенията се изразява в това, че те оказват благоприятно влияние върху здравето на човека.

прочети още

Натуралните чисти органични продукти са не само изключително здравословни, но и много вкусни. В съвременния свят те трябва да формират основата на една правилна диета, която да запази здравето на хората.

прочети още

Кълновете от леща са истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин ....

прочети още

Покълналите зърна получавайки кислород заедно с водата, го предават на организма, през стените на храносмилателния тракт, като го подхранват директно ...

прочети още

Водата намираща се в покълналите зърна и кълновете, е чиста относно чужди примеси и химически отрови, преобразувана е във вид на структурирана вода със специална структура  на молекулите. Същата по структура  вода се съдържа и в нашите клетки. Това е причината ...

прочети още

Време за приготвяне: 10 мин. Готвене: 0 мин. Никога не мисля за здравословните ползи на тази салата, защото е много вкусна. Всяка съставка е сама за себе си е супер храна и това я прави и затова цялата салата е един богат източник на антиоксиданти, полифеноли и пребиотици. Може да я направите и основно ястие, като прибавите в нея пилешко месо.

прочети още

В кълновете и в покълналите зърна се намират и синтезират различни ензими, фитохормони и други биоактивни вещества.  Представката био означава живи ферменти, намиращи се само в ...

прочети още

Кълновете и пониците са изпълнени с ензими. Диета, богата на ензими, повишава ...

прочети още

Целулозата на зърната е грубовлакнестата част, изграждаща тъканите на обвивката им. Тя се състои от различни видове целуоза, пектинови вещества и ...

прочети още

Това са вещества (полизахариди, образувани най-вече от остатъците на галактуронова киселина), които оказват лечебно действие върху ...

прочети още

Кълновете снабдяват организма с необходимите микроелементи -цинк, желязо, мед, манган, никел, хром, ванадий, бор, селен и други микроелементи – стимулатори, регулиращи

прочети още

В прорастъците и кълновете се съдържат стократно повече витамини, отколкото в непокълналите зърна.

прочети още

Полезни вещества, съдържащи се в покълналите зърна.

прочети още

Покълналите зърна и младите поници са изключително здравословна храна. Тъй като съдържат голям брой важни за човешкото здраве витамини, минерали, олигоелементи и други биологично активни вещества, те могат да компенсират липсите им, причинени от съвременното вредно за човешки организъм хранене. Ако се въведат дори в минимални количества в ежедневното меню, те ще спомогнат за поддържане на организма в добро здраве.

прочети още

Почва, зебло, подложка от кокосови влакна, готов кокосов торф ...

прочети още

В сока от житна трева има ли глутен? В храните, в които се съдържа екстракт или друго от житна трева има ли глутен? Има ли глутен в житната трева на прах?

прочети още

„Семето е ембрион, жив организъм, вграден в поддържаща и хранителна тъкан.“

прочети още

Каква е разликата между третирани и нетретирани семена, и био/органик семена?

прочети още

Ако сте решили по някаква причина да покълнете семена от Броколи, да отгледате поници или микрорастения, много вероятно е да попаднете на два вида семена, които са подходящи за това. Ще се опитаме да предоставим информация каква е разликата и по какво си приличат, за да можете да направите информиран избор. Консумацията на кълнове от броколи е лесен, евтин и интелигентен начин за здравословно хранене.

прочети още